ג'טה (גיטה) ראוך הקדישה את מרבית חייה הבוגרים לפעילות התנדבותית נרחבת, שהפכה עם השנים למפעל חיים של ממש. בפשטות, בענווה ובנחישות, היא הצליחה לגעת באלפי אנשים – מבוגרים, עולים חדשים ואנשים עם מוגבלויות – והשפיעה על חייהם לטובה. את עשייתה ראתה כשליחות עמוקה, שנובעת מאמונה בכוחו של היחיד לחולל שינוי חברתי. בשנת התשס"ו (2006), הוענק לה אות הנשיא למתנדב כהוקרה על תרומתה יוצאת הדופן לחברה הישראלית.
חינוך למבוגרים – ידע בגובה העיניים
תחום מרכזי בפעילותה של ראוך היה חינוך למבוגרים. במשך עשרות שנים היא התנדבה במרכזים קהילתיים, שם יזמה והפעילה תכניות חינוכיות שנועדו להעצים ולחזק אנשים בוגרים – רבים מהם שלא סיימו לימודים פורמליים. ראוך הנחתה חוגים, ארגנה מערכי שיעור, וליוותה תלמידים בגילאי 40 עד 80 במסע אישי של למידה והתפתחות. כל הפעילות נעשתה בהתנדבות מלאה, תוך שיתוף פעולה עם מוסדות מקומיים, ותוך מענה מותאם לאוכלוסיות מגוונות. בעיניה, רכישת ידע לא הייתה מותרות – אלא זכות בסיסית שמגיעה לכל אדם בכל גיל.
קליטת עלייה – יד תומכת בשעת מעבר
לצד החינוך, פעלה ראוך רבות בהתנדבות למען עולים חדשים. היא ליוותה עולים בתקופות של גלי עלייה גדולים, במיוחד מחבר העמים ומאתיופיה. היא עזרה להם להבין את המערכת החינוכית, להשתלב בקהילה, להתמודד עם קשיי שפה ותרבות, ולקבל תחושת שייכות. ראוך פעלה מתוך הבנה עמוקה לחשיבות התמיכה הרגשית והמעשית דווקא ברגעי מעבר קריטיים – והיא הפכה לדמות מפתח במסלול הקליטה של רבים.
סיוע לנכים – שילוב, נגישות ותקווה
תחום שלישי שבו תרמה תרומה אדירה הוא סיוע לאנשים עם מוגבלויות. ראוך התנדבה בעמותות ובמרכזי שיקום, סייעה בהנגשת פעילויות חינוכיות וחברתיות, והובילה יוזמות לשילוב נכים בקהילה. היא לא ראתה בנכות מגבלה אלא אתגר חברתי שיש לתת לו מענה מוסרי וערכי. בפעולתה – העניקה לנכים לא רק סיוע, אלא גם תחושת ערך, מסוגלות ושוויון.
מפעל חיים של התנדבות מסורה
ג'טה ראוך ייצגה ערכים של אכפתיות, שוויון ונתינה. היא לא חיפשה כותרות או תארים – אלא פשוט עשתה, יום אחרי יום, באמונה מלאה שזו חובתה האזרחית והאנושית. אות הנשיא שקיבלה הוא ביטוי סמלי בלבד למפעל חיים חינוכי, חברתי ואנושי שאין לו תחליף. היא מהווה מודל ודוגמה חיה למה שיכולה אישה אחת לעשות בהתנדבות – למען רבים.